Konginkankaan kirkko

050 565 9709 suntio Samuli Kivelä

Videokuvaa kirkosta ja ympäristöstä

Äänekosken seurakunnan vanhin kirkko valmistui ennen nälkävuosia vuonna 1866. Ison kirkon rakentaminen oli yhteisölle suuri haaste; siihen aikaan Konginkankaalla oli vain 32 taloa. Puutavara kaadettiin kylän metsistä ja kirkon suunnittelijan Jaakko Kuorikosken johdolla konginkankaalaiset pystyttivät itselleen ja tuleville sukupolville kirkon. Se on viimeisiä kansanrakentajien suunnittelemia kirkkoja Suomessa.

Vuosina 1898-99 kirkossa toteutettiin iso korjaus- ja muutostyö, jonka suunnittelusta vastasi lääninarkkitehti K.V. Reinius. Tuon korjaustyön jälkeen kirkon sisä- ja ulkoasu muuttui, kun mm. kumukatto muutettiin kupolikatoksi.  Kirkko sai vaikutteita gotiikasta ja renesanssista. Näin Konginkankaan kirkossa on nähtävissä sekä vanhaa kansanrakentajien kädenjälkeä sekä uudempaa, kertaustyylikirkkosuuntausta.

Kirkon vieressä on v. 1880 valmistunut Lars Henrik Kuorikosken rakentama kellotapuli. Tapulissa on kesäaikaan kahvio.

Kirkkoon mahtuu 550 henkilöä. Kirkossa ei ole wc-tiloja. Lähin wc on lähellä parkkipaikkaa seurakuntakodin lisäsiiven päädyssä.

Induktiosilmukka kattaa kirkon alaosan istumapaikat. Kirkkoon pääsee pyörätuolilla, joskin luiska on jyrkkä ja ahtaahko.

Talvisaikaan kirkossa on usein viileää, mikä kannattaa huomioida pukeutumisessa. Talvisaikaan kirkko on pois jumalanpalveluskäytöstä tammikuun alusta palmusunnuntaihin, jolloin jumalanpalvelukset pidetään seurakuntakodilla.

Kesäaikaan Konginkankaan kirkko palvelee tiekirkkona. Konginkankaan kirkon esitteen löydät tästä. Huom: tarkennuksena esitteen tietoihin jossa sanotaan, että 1800-luvun puolivälissä alettiin Konginkankaalle puuhaamaan kirkkoa ja että lähimmät kirkot olivat Saarijärvellä ja Viitasaarella. Sumiaisissa oli kuitenkin lähin kirkko, vanha kirkko oli rakennettu jo vuonna 1802.

Konginkankaalla jumalanpalvelukset 1.1. alkaen pääsiäiseen asti srk-kodilla.

Katso tästä YouTube-videokuvaa Konginkankaan kirkosta!

Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti

Kesäpäivien konsertti

Mikael Konttisen ja Rautatien soittajat Hyvinkään konsertti Konginkankaan kirkossa. Kapellimestarina Hannu Simoinen.
Vapaa pääsy, ohjelma 10 €. Tervetuloa!

Konfirmaatiomessu Laaja 4-ryhmä

Pyhäpäivän teema: Kirkastettu Kristus, Kirkastussunnuntai
Pappina Elina Tourunen ja kanttorina Juhani Hintikka, avustajina nuorisotyönohjaaja Kirsi Hintikka, kesätyöntekijä Akusti Väisänen sekä leirin isoset.
Messussa konfirmoidaan Laaja 4 ripariryhmä.

Konfirmaatiomessu Keimiön ryhmä

Pyhäpäivän teema: Totuus ja harha.
Messussa konfirmoidaan Keimiön Ripariryhmä.
Pappina Elina Tourunen ja kanttorina Juhani Hintikka sekä riparin työntekijät

Niittymessu

Pyhäpäivän teema: Uskollisuus Jumalan lahjojen hoitamisessa
Pappina Katri Vuojus, musiikissa Vivi-Ann Janhonen
palvelutehtävissä Kömin sparraajia.
Niittymessu pidetään kirkon niityllä tapulin takana (sateen sattuessa kirkossa)
Konginkankaan Martat tarjoavat kirkkokahvit messun jälkeen.

Pyhäpäivän teema: "Etsikkoaikoja"
Pappina Elina Tourunen ja musiikissa Juhani Hintikka.

Pyhäpäivän teema: "Itsensä tutkiminen
Pappina Iiro Lampinen ja kanttorina Vivi-Ann Janhonen.

Pyhäpäivän teema: "Jeesus,parantajamme"
Pappina Katri Vuojus ja musiikissa Juhani Hintikka.
Mukana myös Puikkotytöt ja Eläkkeensaajat tarjoilevat kirkkokahvit.