Konginkankaan kirkko

050 565 9709 suntio Samuli Kivelä

Videokuvaa kirkosta ja ympäristöstä

Äänekosken seurakunnan vanhin kirkko valmistui ennen nälkävuosia vuonna 1866. Ison kirkon rakentaminen oli yhteisölle suuri haaste; siihen aikaan Konginkankaalla oli vain 32 taloa. Puutavara kaadettiin kylän metsistä ja kirkon suunnittelijan Jaakko Kuorikosken johdolla konginkankaalaiset pystyttivät itselleen ja tuleville sukupolville kirkon. Se on viimeisiä kansanrakentajien suunnittelemia kirkkoja Suomessa.

Vuosina 1898-99 kirkossa toteutettiin iso korjaus- ja muutostyö, jonka suunnittelusta vastasi lääninarkkitehti K.V. Reinius. Tuon korjaustyön jälkeen kirkon sisä- ja ulkoasu muuttui, kun mm. kumukatto muutettiin kupolikatoksi.  Kirkko sai vaikutteita gotiikasta ja renesanssista. Näin Konginkankaan kirkossa on nähtävissä sekä vanhaa kansanrakentajien kädenjälkeä sekä uudempaa, kertaustyylikirkkosuuntausta.

Kirkon vieressä on v. 1880 valmistunut Lars Henrik Kuorikosken rakentama kellotapuli. Tapulissa on kesäaikaan kahvio.

Kirkkoon mahtuu 550 henkilöä. Kirkossa ei ole wc-tiloja. Lähin wc on lähellä parkkipaikkaa seurakuntakodin lisäsiiven päädyssä.

Induktiosilmukka kattaa kirkon alaosan istumapaikat. Kirkkoon pääsee pyörätuolilla, joskin luiska on jyrkkä ja ahtaahko.

Talvisaikaan kirkossa on usein viileää, mikä kannattaa huomioida pukeutumisessa. Talvisaikaan kirkko on pois jumalanpalveluskäytöstä tammikuun alusta palmusunnuntaihin, jolloin jumalanpalvelukset pidetään seurakuntakodilla.

Kesäaikaan Konginkankaan kirkko palvelee tiekirkkona. Konginkankaan kirkon esitteen löydät tästä. Huom: tarkennuksena esitteen tietoihin jossa sanotaan, että 1800-luvun puolivälissä alettiin Konginkankaalle puuhaamaan kirkkoa ja että lähimmät kirkot olivat Saarijärvellä ja Viitasaarella. Sumiaisissa oli kuitenkin lähin kirkko, vanha kirkko oli rakennettu jo vuonna 1802.

Konginkankaalla jumalanpalvelukset 1.1. alkaen pääsiäiseen asti srk-kodilla.

Katso tästä YouTube-videokuvaa Konginkankaan kirkosta!

Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Pysäköinti Pysäköinti

Messu

Paastonajan 2 sunnuntain messussa palvelevat pappina Lauri Pietikäinen ja kanttorina Vivi-Ann Janhonen

Messu

Messussa palvelevat Gospelryhmä musiikissa, pappina Juho Hintikka ja kanttorina Vivi-Ann Janhonen.

Messu

Marianpäivän messu. Palvelemassa Iiro lampinen ja Tommi Kurtti.

Messu

Palmusunnuntaina laskeudutaan hiljaiseen viikkoon. Messussa pappina Lauri Pietikäinen ja musiikissa Tommi Kurtti.

Hiljaisen viikon maanantain iltakirkko

Toteutuksessa mukana Rauhanyhdistys. Pappina Juho Hintikka, kanttorina Markku Aho.

Hiljaisen viikon iltakirkko

Hiljaisen viikon iltakirkon toteuttavat Kömin Sparraajat. Jeesuksen ristintiellä ollaan tänä iltana kuulusteluissa.

Viikkomessu

Jeesus asetti ehtoollisen - kiirastorstaina kristikunta kokoontuu yhteiseen pöytään.

Messu

Aurinko tanssii, halleluja! Jeesus on noussut haudastansa!
Pääsiäismessussa iloitsemme ja kiitämme.