Nuoret kirkossa

Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

Jumalanpalvelus

Osallistu jumalanpalveluksen toteuttamiseen!

Jumalanpalvelus on seurakuntalaisten yhteinen juhla, joka voidaan suunnitella ja toteuttaa yhdessä. Sinä olet tervetullut mukaan.

Jumalanpalveluksissa on monenlaisia tehtäviä ihan jokaiselle. Voit toimia esimerkiksi seuraavanlaisissa tehtävissä.

Aluekappalaiset kouluttavat ehtoollisavustajia, jotka toimivat papin apuna ehtoollisen jakamisessa.

Jumalanpalveluksissa luetaan Raamatun lukukappaleet ja esirukous - voit olla lukijana!

Kirkoissamme yleensä joku seurakuntalainen on toivottamassa tulijat tervetulleeksi jumalanpalvelukseen ja jakaa virsikirjan ovella.
Kolehdin kerääminen kuuluu myös vapaaehtoistehtäviin.

Soitatko tai laulatko? Kanttorit ottavat mielellään sinut mukaan musiikin tekemiseen.

Usein jumalanpalveluksen jälkeen kokoonnutaan kirkkokahveille. Voit olla mukana järjestämässä kirkkokahveja.

Voit ilmoittautua erilaisiin tehtäviin suoraan työntekijöille; katso vapaaehtoiset

Kirkon kulmilta -kolumni

Mukaan rauhantyöhön!

Huomaan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut maailmankuvaani. Olen rauhan ajan lapsi. Olen saanut kasvaa siihen luottamukseen, että voimme elää vapaana ja turvassa maassa, joka antaa hyvät elämän edellytykset kaikille.  Ja että toisen maailmansodan tuhon ja kärsimyksen jälkeen kaikki ymmärtäisivät sodan mielettömyyden.  Paljon on tehtykin rauhan turvaamiseksi. Ja silti olemme nyt tilanteessa, johon ei ikinä pitänyt joutua. Rauhan rakentamisen pinnan alla on kytenyt vallanhimoa, vihaa ja hulluutta, joka nyt ohjaa Venäjän toimia Ukrainassa.

Olen rauhan ajan lapsi, mutta sota on nyt totta – ja se on niin lähellä, että perusturvani suomalaisena järkkyy. Emme ole ulkopuolisia, vaan osallisia siihen mitä Euroopassa tapahtuu. Sodan vaikutukset näkyvät keskellämme.

Maailmankuvani on muuttunut, mutta muuttaako se minua ja arvomaailmaani?  Tahtoisin edelleenkin uskoa, toivoa ja rakastaa. Uskoa siihen mistä arkkipiispamme Tapio Luoma muistuttaa: ”Jollakin tavalla historian kulut ovat aina viime kädessä Jumalan kädessä, vaikka Hänen kaitselmustaan on joskus kauhean vaikea ymmärtää.” Luoma viittaa Jesajan kirjan jakeeseen 32:17: ”Ja vanhurskauden hedelmä on rauha. Siitä kasvaa levollinen luottamus, turvallisuus, joka kestää iäti.”

Tarvitsimmeko me tämän muistutuksen, ettemme tuudittuisi väärään luottamukseen, vaan tekisimme työtä rauhan rakentamiseksi ja turvaamiseksi? Jokainen meistä voi olla tässä työssä mukana. En väheksyisi myöskään rukouksen vaikutusta. Nyt tarvitaan rukousta Ukrainan ja sen kansan puolesta.  Tarvitaan rukousta myös muiden kansojen puolesta, että ihmisten sydämet avartuisivat auttamaan kodeistaan ja kotimaastaan paenneita ihmisiä.  Mutta tarvitaan rukousta myös Venäjän kansan puolesta – sekä sen päättäjien että tavallisten ihmisten puolesta. Rukous vaikuttaa ja muuttaa ihmistä. Toivomme sen muuttavan niitä, jotka nyt lietsovat väkivaltaa ja tuhoa. Mutta rukous muuttaa myös rukoilijaa: se estää viholliskuvien syntymisen ja auttaa näkemään tähän mielettömyyden kierteeseen joutuneen ihmisen. Kestävä turvallisuus ei rakennu vihalla ja väkivallalla. Tarvitaan toisen ihmisen kunnioittamista, ihmeitä tekevää rakkautta.

Toivo. Kun sota syttyi Ukrainassa, Suomen kirkoissa soitettiin rauhan kelloja ja kokoonnuttiin rukoilemaan.  Niin tehtiin Äänekoskellakin. Kynttilät syttyivät tuomaan valoa levottomaan maailmaamme, toivon kynttilät. Ei anneta vihalle ja väkivallalle periksi! Ei päästetä niitä pesimään sisimpäämme. Tehdään se mitä pystytään rauhan ja sovinnon saavuttamiseksi. Niiden auttamiseksi, jotka nyt kärsivät. Ja rukoillaan.

Elina Tourunen, kirkkoherra

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Piispat kutsuvat rukoilemaan rauhaa

Ukrainan jännittyneessä tilanteessa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat kutsuvat kaikkia kristittyjä rukoilemaan rauhan puolesta:

Pyhä Kolmiyhteinen Jumala,
Vahvista meissä toivoa, kun sodan uhka ahdistaa.
Varjele Ukrainan kansaa.
Säästä ihmiset sodan kärsimyksiltä,
suo etteivät perheet jää sen jalkoihin.
Vahvista yhteyttä ihmisten, kansojen ja valtioiden välillä.
Auta löytämään tie kestävään rauhaan ja sovintoon.
Vapahtajamme Jeesus Kristus,
tule sinä rauhaksi levottomiin sydämiimme.
Tee meistä rauhasi välikappaleita työpaikoilla, luottamustoimissa ja ystävien parissa.

Rukous rauhan puolesta piispat

Kappalainen
44120 Äänekoski

Osallisuuden ja yhteistyön rakentajat yksikön esimies, aikuistyö, viestintä