Anna lahjasi käyttöön ja tule mukaan!

Kesä on jo pitkällä. Monet meistä ovat saaneet osallistua joko livenä tai katselemalla seurakunnan lähettämää striimattua lähetystä rippikoulun konfirmaatiomessusta. Kirkot ovat olleet täynnä juhlavieraita. On ollut hienoa osallistua tuohon nuorten toiseen omaan kristilliseen juhlaan kastejuhlan jälkeen. Nuo tilanteet ovat jotain erityistä ja kuvastavat yhdessä tekemisen meininkiä ja sitä tärkeää työtä, mitä nuorten parissa tehdään.
Eri teemoilla järjestetyistä rippikouluista on jokainen voinut valita kiinnostavimman. Iloitsen erityisesti hyvin onnistuneesta liikuntapainotteisesta rippikoulusta. Tärkeintä olisi tietenkin se, että näillä nuorilla säilyisi vielä rippikoulunkin jälkeen jokin side seurakuntaan, vaikka tulevana isosena tai jossain vapaaehtoistehtävässä.

Seurakunnan eri työmuodoissa tehdään arvokasta työtä ammattitaidolla vähenevistä resursseista huolimatta. Diakonian peruslähtökohtana on niiden ihmisten auttaminen, joita muu apua ei tavoita. Perheneuvonta ja ainutlaatuinen sielunhoito auttaa ja tukee kaikkia ihmisiä, myös niitä, jotka eivät ole kirkon jäseniä. Seurakunta on kaikille turvallinen yhteisö.

Tahdotko myös sinä antaa lahjasi tähän hyvään tarkoitukseen ja tulla rakentamaan yhteistä kirkkoa? On seurakuntavaalien aika. Jos kirkon asiat kiinnostavat tai kiukuttavat, nyt on mahdollisuus tulla vaikuttamaan ja kehittämään entistä parempaa seurakuntaa. Asiantuntemuksellesi on käyttöä, sillä kirkon tulevaisuutta tehdään nyt.

Ovet ovat jokaiselle avoinna ja olet tervetullut sellaisena kuin olet. Luottamushenkilöiden tehtäviin kuuluu mm. päättää millaista toimintaa seurakunnassa järjestetään tai mihin yhteisiä varoja käytetään. Myös kiinteistöjen ja metsien hoitoon liittyvät asiat kuuluvat luottamushenkilöiden päätettäviksi. Hallinnollisesti nämä asiat eivät paljoa eroa kaupungin hallinnosta.

Seurakunnan kotisivuilta löydät jo olemassa olevat valitsijayhdistykset ja yhteystiedot tai halutessasi voit perustaa myös oman valitsijayhdistyksen. Ehdokasasettelu päättyy syyskuun puolivälissä.

Tartu tilaisuuteen ja ole vaalien teeman mukaisesti uskottu, toivottu, rakastettu ja myös tervetullut suunnittelemaan, päättämään ja toteuttamaan seurakunnan tärkeää tehtävää kotiseudullamme. Nyt on sen aika.

Tarja Tarvainen
kirkkoneuvoston varapj.
kirkkovaltuuston jäsen

Jaana Sikorski, diakonissa

YHTÄLÄINEN JA LUOVUTTAMATON

Diakoniatyön juhlavuoden logossa on teksti Oikeus ihmisarvoiseen elämään. Se oikeus on ollut kantavana ajatuksena Suomen kirkossa jo ainakin 150 vuotta.

Näin ajattelivat ne diakonissat, jotka 1900-luvun alkuvuosina löysivät itäsuomalaisten maatilojen navettojen karsinoista sinne parempien vaihtoehtojen puuttuessa päätyneitä, vaikeasti kehitysvammaisia ihmisiä. Kehitysvammaisille perustettiin nykyinen Vaalijalan kuntayhtymä, joka edelleen palvelee erityistä tukea tarvitsevia.

Toinen esimerkki on 1990-luvulta, jolloin esille nostettiin laman takia köyhyysloukkuun jääneitä ihmisiä. Yhteisvastuukeräyksen keräyskohteena oli Takuusäätiö. Muistan, miten keräyskohdetta kritisoitiin; taloussotkunsa piti jokaisen itse selvittää, ei keräysvaroja heille - sanottiin. Nyt Takuusäätiö on 30-vuotisen taipaleensa aikana auttanut talousneuvonnan ja järjestelylainojen avulla noin 135 000 ihmistä. Velkaantumisestakin puhutaan nyt avoimemmin.

Ihmisarvon kunnioittaminen ja sen huomioiminen inhimillisessä toiminnassa ohjaa länsimaista lainsäädäntöä. Kristinuskon käsitys ihmisarvosta perustuu siihen, että jokainen ihminen on Jumalan luomana ja Jeesuksen sovitustyön kautta arvokas.

Ihmisarvoa ei siis anneta toisen ihmisen tai ihmisryhmän päätöksenä, vaan jokaisella on jo olemassa yhtäläinen ja luovuttamaton ihmisarvo. Jokainen, siis ihan jokainen on Jumalan silmäterä, Luojan kaunein ajatus.

”Ajatuksista Luojan synnyit,

tarkoituksen sait elämään.

Joka hetkesi Hän on luonut,

tuntee myös matkan pään.

Hän on kaikessa kanssasi

ja kantaa taakkojasi.

Olet ihme, taivaan lapsi,

Luojan kaunein ajatus."

- Pia Perkiö –

Jaana Sikorski
diakonissa

Sana sinulle, ole hyvä. Hetken hiljentyminen vuoden jokaiselle pyhäpäivälle.