JUMALA NÄKYY KESÄSSÄ (Sana sinulle)

Kesä on viimein saapunut. Pitkän talven jälkeen luonto tarjoaa parastaan. Lehdet avautuvat ja kasvit puhkeavat kukkaan. Allergiatkin osalla puhkeaa. Lämpötilatkin ovat olleet kovin kesäisiä lähiaikoina. Lisääntynyt valon määrä kyllä kirkastaa ajatukset ja tekee mielelle hyvää. Oletko huomannut saman?

Kesästä tekee tärkeän se, miten selvästi kaikki muutokset luonnossa tapahtuvat. Kuinka monet lajit heräävät horroksestaan ja ne iki-ihanat, inisevät hyttysetkin lähtevät liikkeelle. Mopoilijatkin ovat heränneet pitkästä talvesta, ja hyvä niin. Kesällä kaikki asiat näkyvät selkeästi. Mikään ei ole salattua.

Se kertoo Jumalasta. Kuinka Hän antoi pitkän talven, horroksen ja muut. Mutta hän antoi myös kesän. Kaiken sen kauneuden, seesteisyyden, hiljaiset ja äänekkäät asiat. Enää Jumala ei ole salattu: hän näkyy niissä kaikissa kesän tuomissa asioissa. Mutta uskon, että hän näkyi myös talven aikana. Toivottavasti hän näkyi sinun talvessasi. Vielä enemmän toivon, että hän näkyy sinun kesässäsi.

 Iiro Lampinen, seurakuntapastori

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KIRKKO AUTTAA HÄDÄSSÄ JA KRIISISSÄ (Kirkon kulmilta -kolumni ) 

Suomi on varautumisen mallimaa. Myös kirkko on ollut täällä perinteisesti mukana varautumassa kriiseihin. Onhan kirkko elänyt mukana kansamme kaikissa vaiheissa, niissä vaikeissakin. Jotkut kirkon tehtävistä ovat lakisääteisiä, jotka on vain hoidettava. Osaan tehtävistä velvoittaa Jeesuksen käsky ja lähimmäisenrakkaus. Tärkeitä tehtäviä ovat nämä kaikki.

Kotimaalehti kirjoitti 14.4.2023 otsikolla: ”Kirkko on sodan aikana henkisen kriisinkestävyyden turva” Jutussa kerrottiin kirkon varautumisesta kriiseihin ja kirkon tehtävistä mahdollisen kriisin tai sodan aikana. Kirkolla onkin tärkeä tehtävä olla henkisesti ja aineellisesti ihmisten tukena erityisesti silloin, kun on vaikeaa. Varautumista tehdään jokaisessa Ev.lut seurakunnassa. Valmiussuunnittelulla varmistetaan seurakunnan toiminnan jatkuminen kaikissa oloissa. Seurakunnan toiminta ei pysähdy edes sodan aikana.

Varautumista ja kriisin kestävyyttä tarvitaan tietenkin myös pienemmissä kriiseissä. Lähin esimerkki tästä on kulunut pandemia-aika, jolloin valmiustoimikunta omassa seurakunnassamme kokoontui säännöllisesti, toiminnan mahdollistamiseksi. Seurakunnan toiminta pyrittiinkin pitämään mahdollisimman laajasti auki, samalla huomioiden seurakuntalaisten ja henkilökunnan turvallisuus. Kriisin tullen valmiustoimikunta kokoontuisi samaan tapaan päättämään seurakunnan toiminnasta kriisin aikana. Normaaliolot ovat aikaa, jolloin on aikaa varautua epänormaaliin. Valmiit suunnitelmat ja toimintamallit on sitten tarvittaessa helpompi ottaa käyttöön, kuin alkaa keksiä asioita alusta.

Auttaminen on kirkon ja jokaisen kristityn tehtävä. Seurakunta toimii lähimmäisen rakkauden ja evankeliumin asialla kaikissa oloissa. Kriisi korostaa entisestään aineellisen ja hengellisen auttamisen tarvetta. Kirkolla onkin välineitä käsitellä erityisesti elämän vaikeita osa-alueita. Kun vastaan tulee pieniä ja isompia kriisejä, ne pitää kohdata hyvin varautuneena. Silloin kirkko voi auttaa hädässä olevia ihmisiä myös kriisin aikana.

Juho Hintikka
Seurakuntapastori ja valmiuspäällikkö
Kasvun- ja perhetyön rakentajat yksikön esihenkilö

Sana sinulle, ole hyvä. Hetken hiljentyminen vuoden jokaiselle pyhäpäivälle.