SANA SINULLE

09.01.2020

KASTEEN LAHJA

Pieni kummin sylissä nukkuva vauva antaa hyvän mallin siitä, miten kasteen lahja otetaan vastaan.  Pienenä ja avuttomana, luottavaisena, ilman että osaa itse tehdä mitään – vain ottaa vastaan.

Viime sunnuntain evankeliumissa puhuu Johannes Kastaja, Jeesuksen edelläkävijä.   Hänen sanomansa oli yksinkertainen ja selvä: kääntykää ja ottakaa kaste, niin saatte syntinne anteeksi ja pääsette siihen Jumalan valtakuntaan, joka on aivan ovella.   Johannes saarnasi kaikelle kansalle: ei vain sille osalle väkeä, joka piti uskonnolliset ohjat käsissään, vaan myös tavallisille ihmisille, ylhäisille ja alhaisille.  Johannes tunsi aikalaisensa: väsyksiin asti hän oli nähnyt oman edun tavoittelua, juonittelua, riitaa ja kaunaa, riettautta ja hyväksikäyttöä – ja sitä elämän tarkoituksettomuutta ja alemmuudentunnetta ja ahdistusta, mitä tällainen elämäntapa kylvi ympärilleen.  Kääntymisellä Johannes tarkoitti täydellistä mielenmuutosta, joka kantaisi hedelmää jokapäiväisessä elämässä: se jolla oli kaksi paitaa, antaisi toisen sille, joka on ilman, ja jolla on ruokaa, tekisi samoin; ja se jolla on saatavia, ei haalisi itselleen kohtuuttomia, ja se jolla on voimakeinot hallussaan, ei käyttäisi niitä kiristykseen.

Kääntyminen ja mielenmuutos on Jumalan Pyhän Hengen työtä. Johanneksen näky Pyhästä Hengestä oli kyyhkyn muotoinen: herkkä, haavoittuva kyyhky lentää vain sinne, missä on tilaa lentää. Kyyhky hakee varovaisesti paikan mihin laskeutua.  Se ei tee väkivaltaa kenellekään.  Millaisia olisivatkaan Jumalan valtakunnan toteutumisen merkit meidän ajassamme, kun liikkeelle lähtisivät ne Jumalan valtakunnan lapset, joilla on kanttia antaa toinen paitansa sitä tarvitsevalle – tai puolet ruoastaan nälkäisille!  Mitä saataisiinkaan aikaan sillä, että kohtuuden nimissä jätettäisiin perimättä saatavat niiltä, joilta on jo otettu kaikki – tai sillä, että ne joilla on voimakeinot hallussaan, eivät vallallaan tavoittelisikaan oman ryhmän etua, vaan kaikkein vähäisimpien hyvää! 

Kastettuna eläminen on armollista elämää, armosta elämistä.  Ei tarvitse omin voimin osoittaa olevansa vahva ja kelvollinen. Siksi pieni vauva osaa ottaa lahjan parhaiten vastaan – ilman omaa yrittämistä ja pätemistä. Kerran saatu kaste kantaa läpi elämän.  Kasteen liitto on varma silloinkin, kun uskomme horjuu. Kaste liittää meidät johonkin meitä suurempaan: Jumalaan ja hänen lastensa perheeseen. 

Elina Tourunen
kirkkoherra

 

Elina Tourunen kirkkoherra

Kirkon Olkkari Äänekoskella:

Vapaaehtoistoiminnankeskus Kirkon Olkkari Sammonkatu 2:ssa kokoaa ihmisiä ma-to klo 11-14 kahvikupin äärelle tapaamaan toisiaan. Olkkarissa on säännöllistä ohjattua toimintaa sekä kuukausittain vaihtuvaa virkistystä kuten papintunnit, virsituokio ja vierailijoita elämän eri osa-alueilta.  Ohjelmaa kirkollisissa ilmoituksissa>>

Raamattupiiri, naistenpiiri, lähetyspiiri ja kummitoiminta ovat ilta-aikana Olkkarissa tapahtuvia toimintoja.

Raamattupiirit Suolahdessa (srk-talossa):

Raamattu- ja rukouspiiri kokoontuu joka maanantai klo 18 .

Naisten raamattupiiri joka toinen perjantai klo 17.30.

Psalmipiiri on koolla joka toinen maanantai klo 15.

Sumiaisten Kotipesässä (srk-koti):

Aamurukous

Maanantaisin klo 9 

Raamattupiiri

joka toinen torstai klo 17 (parillisina viikkoina)