Konginkankaan kirkko

Kirkkotie 5, 44400 Konginkangas

Tiekirkkona 12.6.-25.8.2017 ma-pe klo 11-16, opas paikalla. Tapulissa pieni kahvio.

Konginkankaan kirkko

Katso kirkon panoraama. Videokuvaa kirkosta ja ympäristöstä

Äänekosken seurakunnan vanhin kirkko valmistui ennen nälkävuosia vuonna 1866. Ison kirkon rakentaminen oli yhteisölle suuri haaste; siihen aikaan Konginkankaalla oli vain 32 taloa. Puutavara kaadettiin kylän metsistä ja kirkon suunnittelijan Jaakko Kuorikosken johdolla konginkankaalaiset pystyttivät itselleen ja tuleville sukupolville kirkon. Se on viimeisiä kansanrakentajien suunnittelemia kirkkoja Suomessa.

Vuosina 1898-99 kirkossa toteutettiin iso korjaus- ja muutostyö, jonka suunnittelusta vastasi lääninarkkitehti K.V. Reinius. Tuon korjaustyön jälkeen kirkon sisä- ja ulkoasu muuttui, kun mm. kumukatto muutettiin kupolikatoksi.  Kirkko sai vaikutteita gotiikasta ja renesanssista. Näin Konginkankaan kirkossa on nähtävissä sekä vanhaa kansanrakentajien kädenjälkeä sekä uudempaa, kertaustyylikirkkosuuntausta.

Kirkon vieressä on v. 1880 valmistunut Lars Henrik Kuorikosken rakentama kellotapuli. Tapulissa on kesäaikaan kahvio.

Kirkkoon mahtuu 550 henkilöä.

Kirkossa ei ole wc-tiloja. Lähin wc on lähellä parkkipaikkaa seurakuntakodin lisäsiiven päädyssä.

Induktiosilmukka kattaa kirkon alaosan istumapaikat.

Kirkkoon pääsee pyörätuolilla, joskin luiska on jyrkkä ja ahtaahko.

Talvisaikaan kirkossa on usein viileää, mikä kannattaa huomioida pukeutumisessa. Talvisaikaan kirkko on pois jumalanpalveluskäytöstä tammikuun alusta palmusunnuntaihin, jolloin jumalanpalvelukset pidetään seurakuntakodilla.

Kesäaikaan Konginkankaan kirkko palvelee tiekirkkona.

Konginkankaan kirkon esitteen löydät tästä.

Vaativa pyörätuolireitti

Kirkkotie 5, 44400 Konginkangas