Sumiaisten kirkko

Sumiaisraitti 4, 44280 Sumiainen

Sumiaisten kirkko

Sumiaisten kirkko (tiekirkko)

Sumiaisten ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1802.  Silloin perustettiin Sumiaisiin myös hautausmaa.  Nykyinen kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1890.  Se nousi entisen huonokunotoiseksi menneen paikalle.
Vanhasta kirkosta periytyi kirkkosalin harvinainen kahdeksankulmainen muoto, saarnatuoli sekä nykyisin  sakastissa oleva alttaritaulu.  Sieltä on peräisin myös kirkkosalin sivuseinälle sijoitettu kynttiläkruunu.

Nykyisen kirkon suunnitteli E.T. Granstedt ja sen koristelussa käytettiin uusgoottilaista tyyliä.  Viimeisin sisäkorjaus toteutettiin vuonna 2003.

Ylösnousemusta esittävän alttaritaulun on maalannut Widolfia von Engström-Ahrenberg vuonna 1901.  Tuona aikana naistaiteilijat olivat harvinaisia eikä heitä aina arvostettu miestaiteilijoiden veroisina.

Seinällä riippuvan ryijyn on kutonut ruustinna Charlotta M. Lagus vuonna 1881.

"Urut"-aiheisen vihkiryijyn on suunnitellut Terttu Tomero ja kotikirkkoonsa v. 1963 lahjoittanut Sumiaisten Marttayhdistys.

Kirkkoon mahtuu 350 - 400 henkilöä.

Sumiaisten kirkko toimii kesäisin tiekirkkona.

Sumiaisten kirkon esitteen löydät tästä.

Sumiaisraitti 4, 44280 Sumiainen

Sumiaisraitti 4, 44280 Sumiainen