Seurakuntavaalit 2022

Yleistä seurakuntavaaleista

Seurakuntavaaleissa valitaan seurakunnan kirkkovaltuuston jäsenet (27 jäsentä).

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 20.11. Ennakkoon voi äänestää ti-la 8.–12.11.2022.

Vaaleissa voi äänestää kaikki viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttäneet kirkon jäsenet, jotka asuvat Suomessa.

Äänioikeus seurakuntavaaleissa on kaikilla viimeistään 20.11.2022 eli vaalipäivänä 16 vuotta täyttävillä (synt. 20.11.2006 tai aiemmin) kirkon jäsenillä,  Äänioikeutta käytetään siinä seurakunnassa, jossa äänioikeutettu on merkitty seurakunnan läsnä olevaksi jäseneksi 15.8.2022. (KL 23:12). Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.

Ehdokasasettelu ja perustamisasiakirjat

Kysy jo perustetuista valitsijayhdistysten ehdokaslistoista srk-toimistosta tai nykyisiltä luottamushenkilöiltä, ja valitse itsellesi sopiva lista!

Seurakuntavaaleissa ehdolle asetutaan valitsijayhdistyksen kautta. Sen voi perustaa vähintään kymmenen seurakunnan äänioikeutettua, eli viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävää, seurakunnan jäsentä.

Valitsijayhdistyksellä on yksi asiamies ja tällä yksi varamies. Asiamiehen ja hänen varamiehensä on oltava vähintään 18-vuotiaita seurakunnan jäseniä ja oikeustoimikelpoisia henkilöitä. Koska asiamiehen ja hänen varamiehensä tulee olla ao. valitsijayhdistyksen jäseniä, tulee heidän lisäkseen valitsijayhdistyksessä olla vähintään 8 muuta perustajajäsentä. Valitsijayhdistyksen asiamies ja tämän varamies eivät saa olla valitsijayhdistyksensä ehdokkaita eivätkä vaalilautakunnan jäseniä. (KVJ 2:15,1 4-kohta) Valitsijayhdistyksen muut perustajajäsenet, kuin asiamies ja tämän varamies, voivat olla myös oman valitsijayhdistyksensä ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

• Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022.

Vaalikelpoisuus tarkoittaa kelpoisuutta olla ehdokkaana seurakunnan kirkkovaltuustoon. Vaalikelpoinen seurakunnan luottamustoimeen on kristillisestä vakaumuksesta tunnettu 18 vuotta täyttänyt seurakunnan konfirmoitu jäsen, joka ei ole vajaavaltainen. Vaalikelpoisuusiän on seurakuntavaaleissa täytyttävä viimeistään vaalipäivänä eli 20.11.2022. (KL 23:2)

Äänestäminen

Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa koko maan alueella, mutta varsinaisena vaalipäivänä 20.11.2022 äänioikeutettu voi äänestää vain oman seurakuntansa äänestyspaikassa.

Vaaliasiakirjat - Kirkkovaltuuston vaali

Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (pdf-lomake)

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan suostumusLinkki avautuu uudessa välilehdessä (pdf-lomake. Tallenna ensin omalle tietokoneellesi, muista allekirjoitus!)

Valitsijayhdistyksen asiamiehen vakuutusLinkki avautuu uudessa välilehdessä (pdf-lomake. Tallenna ensin omalle tietokoneellesi, muista allekirjoitus!)

Valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat on toimitettava seurakuntatoimistoon Vellamontie 1a viimeistään 15.9.2022 klo 16 jolloin ehdokasasettelu päättyy.

Katso kuva tarkempana pdf:nä

Luottamushenkilönä

• haluat kehittää oman seurakuntasi toimintaa
  • olet valmis sitoutumaan päätöksentekoon esimerkiksi seurakunnan taloudesta, strategiasta ja veroprosentista
  • tunnet seurakuntasi nykyisen tilanteen, sen toimintaa ja työntekijöitä
  • haluat tehdä hyvää.
Piispa Matti Salomäki

Piispa Matti Salomäki: Sinun lahjoillasi rakennetaan yhteistä kirkkoa

Piispa Matti Salomäki tarkastelee edellisten vaalien tunnuslukuja. Hän näkee mahdollisuuden osallistumisen parantamiseen juuri nyt, kun on seurakuntavaalien ehdokasasettelun aika.

– Syyskuun puoliväliin saakka voi asettua ehdolle seurakuntavaaleissa. Tähän haluan rohkaista jokaista, jolla on jokin mielipide kirkosta. Haluan kutsua seurakuntalaisia mukaan antamaan omia lahjojaan todella hyvään tarkoitukseen, kirkon yhteiseen rakentamiseen, Salomäki sanoo.

Piispa Salomäellä on pitkä kokemus seurakunnan ja kirkon hallinnosta. Hänen mukaansa taitavien ja lahjakkaiden luottamushenkilöiden merkitys on päätöksenteossa valtavan suuri.

– Olen monta kertaa saanut nähdä, miten jokin projekti on juuri luottamushenkilöiden osaamisen kautta lähtenyt etenemään oikeaan suuntaan, piispa Salomäki toteaa.

Tulevaisuutta tehdään nyt

Kirkko ei ole mikä tahansa organisaatio, vaan olemalla mukana kirkon työssä on mukana Jumalan missiossa.

– Jos seurakunnassa jokin asia tuntuu vaikealta, on nyt mahdollista tulla vaikuttamaan näihin tilanteisiin ja tulla tekemään parempaa seurakunta, Salomäki kutsuu.

Piispa Salomäki sanoo kirkon olevan yhteisö, jonne kaikki ovat tervetulleita sellaisina kuin ovat. Uudet luottamushenkilöt päättävät muun muassa siitä, millaista toimintaa seurakunnassa järjestetään ja mihin seurakunnan varoja käytetään. Kiinteistöihin ja metsiin liittyvät asiat kiinnostavat monia ja niihinkin liittyvät päätökset tehdään seurakunnissa yhdessä luottamushenkilöiden kanssa.

– Jos sinulla on toiveita siitä, miten sinun seurakunnassasi jatkossa toimitaan, niin tiedä, että olet uskottu, toivottu ja rakastettu. Ehkä sinun paikkasi on palvella luottamushenkilönä? Asetu ehdolle ja tule mukaan yhteisen tulevaisuuden rakentamiseen, piispa Salomäki sanoo.

Seurakuntavaalit järjestetään 20.11.2022

Vaalilippu vaaliuurnaan

Katso piispan vaalivideo alla olevasta linkistä:

video-1653399326.mp4Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Seurakuntavaalikeräys 2022

Seurakuntavaalien yhteydessä vuonna 2022 toteutetaan seurakuntavaalikeräys. Keräys toteutetaan yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun, Kirkkopalvelujen Kotimaanavun, Suomen Lähetysseuran ja Suomen Pipliaseuran kanssa.

Varoja kerätään konfliktien ja kriisien uhrien tukemiseen kansainvälisesti ja Suomessa.

Seurakuntavaalikeräys