SANA SINULLE

JUHANNUS

Juhannustulet syttyvät! Vietämme keskikesän valon- ja lämmön juhlaa. Jo muinaisuomalaiset ymmärsivät yöttömän yön valon ja kauneuden. Sitä on aina haluttu juhlia. Vanhat ihmiset sanovat, että ennen juhannusta on pieni kesä ja sitten alkaa suuri kesä. Juhannuksena siniristilippu liehuu ja virren sanat ovat tulleet todeksi: ”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen, kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen.” Kesä on vielä edessäpäin; ilmassa on toiveikkuutta.

Näinäkin aikoina voidaan kokoontua yhteen ja moni voi iloita valosta ja luonnosta, Toisten sydämessä on kaipuuta ja korkeintaan hiljaista odottamista. Voimme kuitenkin kaikki ajatella, että ajallinen hyvä kuvastaa Jumalan armoa, hyvyyttä ja iankaikkista elämää.

Juhannuksena vietetään Johannes Kastajan syntymäpäivää. Kristityt ovat viettäneet tätä kirkollista pyhää jo 1600 vuotta. Johannes oli se lapsi, josta sanottiin: ”Mitähän tästä lapsesta tulee?” Hänestä tuli Jeesuksen työn valmistaja.

Mitä meistä tulee? Heikkoja, epätäydellisiä ihmisiä. Mutta huono, epäonnistunut ja paljon menettänytkin saa olla siinä rauhassa, että meillä on jotakin suurempaa ja täydellistä. Hän saa todeta, että minusta tulee jotain aitoa ja hyvää silloin, kun pääsemme suuren valon juhlaan, ikuiseen juhannukseen, jossa ei ole enää mitään pimeyttä tai syntiä.

Seppo Mertanen

--------------------------------------------------------------------------------------------

Seppo Mertanen, kappalainen